divendres, de juny 05, 2015

Tens cinc minuts? Reflexions abans d’anar a comprar

En aquesta societat de consum que vivim, es fàcil arribar a ser víctimes del que considerem  “consum compulsiu” o el que es el mateix, comprar per comprar, en lloc de fer-ho per satisfer  una necessitat o desig.
Anar de compres s'ha convertit en una activitat d'oci de manera que casi no entenem que podem  sortir a fer un tomb sense comprar res pel camí.  De fet, moltes vegades l'escenari del passeig es un centre comercial.  Sovint, comprem  “qualsevol cosa” per alliberar  tensions.
Si fem un repàs a l'armari trobarem peces que vam comprar fa temps i casi mai ens hem posat, això ens pot fer sentir malament, i  mes encara si ens en recordem dels diners que vam pagar.

Per això es important  tenir present el principi ecològic de les tres R.
Reduir, Re-utilitzar i Reciclar, i si pot ser en aquest ordre.
1          -   Minimitzar la quantitat de roba de primera mà que comprem.
2          -   Donar segones oportunitats a la roba que ja no volem.
3          -   Llençar  la roba que no podem re utilitzar als contenidors específics per el reciclatge.
 Quan comprem roba, a més de satisfer un desig estem col·laborant econòmicament amb tots els processos que l'han fet possible.
Ens preguntem com ha arribat aquella peça a les nostres mans?
Quines implicacions  socials  i mediambientals i  processos  l'han fet  possible?
El consum responsable ens porta a saber com s'ha fet la peça de roba i poder valorar si volem, o no col·laborar amb les grans marques de moda Fast.
A les nostres ciutats trobem nombroses botigues de roba amb una súper oferta, segurament moltes vegades ens fem la pregunta:
-On podem comprar per ser mes sostenibles, i afavorir l'economia local?
Si volem roba de primera mà, es important preguntar-nos a quin tipus de comerç volem  afavorir.  
La majoria de botigues, son grans cadenes de roba, de marques molt conegudes,  però en tenim moltes de segona mà on hi podem trobar roba en molt bon estat,  les botigues de barri transformades, que donen una oportunitat a nous dissenyadors que comencen a treballar amb teixits ecològics i Upcycling i els petits  negocis familiars.
 El consum responsable, es més car?
Si, es cert,  que els articles produïts respectant el medi ambient i a las persones ( productes ecològics o els de Comerç Just), solen ser més cars que els convencionals.  Però si parlem des de la ètica i la justícia,  hauríem de fer-nos la pregunta en sentit contrari:
-No son los productes convencionals massa barats?
Comprar roba de segona mà es una molt bona opció si volem ser sostenibles, cada vegada més botigues i amb això més consumidors opten per aquesta opció sostenible,  tot i que en el nostre país encara no funciona com en els altres països d'Europa.


En qualsevol cas, a l'hora d'escollir entre una peça confeccionada en condicions laborals poc dignes i un altre de més cara,  però confeccionada en condiciones laborals dignes, l'última paraula la tenim els consumidors. Cadascun de nosaltres podem mesurar quines son les nostres prioritats, i com administrem els nostres diners, d'acord amb els nostres principis. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada